Hae
Miia Suvi

Eroon hammaslääkäripelosta

Mulla on huomenna hammaslääkäri. Eikä mua pelota mennä sinne. Aiemmin hammaslääkärireissut epäilytti kovasti. Jopa niin paljon, että kerrankin nuorempana ehdin pyytää puudutusta kaksi kertaa, ennen kuin olin astunut edes sisään hoitohuoneeseen. :mrgreen: Hammaslääkäriasiat ei mulle kuitenkaan koskaan olleet sellaista, että en suostuisi menemään hammaslääkäriin tai hikoilisin tai panikoisin. Mutta kuitenkin sellaista, että mieluummin jättäisin koko homman väliin ja aina kypsänä mietin, että mitähän nyt sit. Ja jos piti tehdä jotain toimenpiteitä, niin olin jäykkänä kuin 100-vuotias pyöröhirsi koko lääkärireissun ajan. Miten sitten pääsin eroon hammaslääkäripelosta?

Eroon hammaslääkäripelosta

Diagnoosi: vakava hammaslääkäriepäluottamus

Tai tarkennetaanpa vähän. En oikeastaan pelkää hammaslääkäriä, en vain ole koskaan luottanut heihin. Johtuen siitä, että joskus alle kouluikäisenä oltiin hammaslääkärillä Äitin kanssa ja hammaslääkäri sanoi Äitille, että ”jaahas, täällä on melkein irtonainen maitohammas, nappaanko sen pois?” ja Äiti sanoi saman tien että ”nappaa vaan”. Ja sit multa riuhtaistiin multa mitään kysymättä ja mitään kertomatta hammas irti samalla kun huusin siinä, että EEEEEEEEEEEE suu täynnä käsiä ja pihtejä. Että ehkä vähemmästäkin luottamus menee koko hammaslääkärikuntaa kohtaan! PS, en syytä Äitiäni mistään, se oli vaan se aika. #80schild

Hyvä, luotettava hammaslääkäri poistaa hammaslääkäripelon

”ressukka” paikoilleen

Mut nyt, vihdoin, muutama vuosikymmen tuosta tilanteesta, olen löytänyt hammaslääkärin, johon luotan. Olen päässyt pois siltä vyöhykkeeltä, että hammaslääkärireissut mietityttää tai inhottaa jo valmiiksi. Oikeastaan ihan odotan, että pääsen huomenna moikkaamaan HannaLeena Valtanen-Bergqvistiä Bulevardin Oralille!

Meillä on nimittäin puolivälin tsekki toisen kierroksen Invisalign-oikomishoidossa, jota on nyt jatkunut 8 viikkoa. Aika on mennyt niin nopeasti! Syy toiseen oikomishoitokierrokseen oli yksi vallaton alahammas tai ”ressukka”, kuten Hannaleena häntä kutsuu. 😆 ”Ressukkaa” on nyt sitten vähän nosteltu takaisin omalle paikalleen ja kohta on valmista.

Oral-hammaslääkärit Bulevardi Hannaleena Valtanen-Bergqvist

Etsi sulle sopivin tyyppi

Mun hammaslääkäripelon voitti hyvä hammaslääkäri. Sellainen, joka kertoo ihan koko ajan, mitä aikoo seuraavaksi tehdä. Joka kertoo aina rehellisesti myös worst case -skenaariot (joita ei koskaan ole tapahtunut, mut tykkään kuulla ne silti). Sellainen, joka ottaa käsivarresta kiinni ja sanoo rauhallisella ja empaattisella äänellä, että ”hengitä”, kun huomaa, että jännitän. Sellanen, joka sanoo mun hampaita ”hänen hampaikseen”, koska ottaa potilaidensa hyvinvoinnin niin tosissaan ja juuri sopivan henkilökohtaisesti. Sellainen, joka heittää vähän läppää ja nauraa, ennakoi ja on aina kohtelias ja mukava myös avustajilleen. Ni sellanen on mun hammaslääkäri! Ja huomenna nähdään!

Mulle toimii just tällainen tyyppi, jollekin toiselle voi sopia toisenlainen hammaslääkäri. Mut siis, jos inhoat hammaslääkärissä käyntiä, niin kannattaa miettiä hammaslääkärin vaihtamista. Mun hammaslääkäri-inhoa voimisti se, että koskaan ei tiennyt, että kenen hoitoon menen: millaisia tyyppejä siellä on vastassa tai lähinnä, kenen kädet sun suussa sitten milloinkin on ja mitä tulee tapahtumaan.

Mulle luottamus ja avoimuus on tosi tärkeitä asioita, kaikessa.

Invisalign-oikomishoitokuulumisia

Niin ja se oikomishoito! Kun ensimmäinen oikomishoitokierros oli valmis, otti Hannaleena irti edellisten kalvojen kiinnikkeet. Hän skannasi hampaani tähän hommaan suunnitellulla kameralla, joka valtavan määrän kuvia ottamalla tuotti 3D-kuvan hampaistani. Se kuva lähettiin Invisalign-supertietokoneiden raksuteltavaksi ja muutaman päivän päästä siitä hyväksyin uuden hoitosuunnitelman. Uudet kalvot 3D-printattiin ja kävin Hannaleenalla, joka asensi kiinnikkeet uusia kalvoja varten ja hoito jatkui.

Invisalign-oikomishoito

Kun Invisalign-oikomishoito on 7 viikon päästä saatu valmiiksi, saan retentiokalvot, joita pidän pari kuukautta. Niiden avulla varmistetaan, että hampaat vakiintuvat uusille paikoilleen. Tämän jälkeen saan vielä purentakiskot yöksi, etten taas narskuttele hampaita pois sijoiltaan.

Mut siis tuplabonus tämä oikomishoito: saan suorat hampaat ja pääsin eroon hammaslääkäripelosta! Ainoa huono homma tässä on se, että näen sit jatkossa Hannaleenaa paljon vähemmän, vain vuositarkastusten yhteydessä. Mut muistanpa hänet melkolailla joka kerta kun katson peiliin ja hymyilen. 😀

_______________

Seuraa meidän elämää myös InstassaFacebookissa tai lukaise edellinen postaus

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *