Hae
Miia Suvi

Koronapäiväkirja

*Sisältää mainoslinkkejä

MisterChefillä todettiin korona sunnuntaina 2.1.2022 ja me eristäydyimme silloin Pikkuihmisen kanssa muista eri asuntoon. PIkkuihmisellä ei ollut silloin muita oireita kuin vähän nenän vuotamista. Seuraavina päivinä myös MisterChefin kanssa samassa taloudessa asuvat vanhemmat tytöt saivat virallisella testillä varmistetun koronan. Kaikki paitsi MisterChef selviytyivät suht vähillä oireilla. Mäkin luulin, että vältyimme taudilta, mutta tulihan se sieltä.

Kolmantena päivänä altistumisesta minulla oli jo täysi tauti päällä.

Tässä koottuna koko sairausaika oireineen.

Miltä korona tuntuu?

5 päivää altistumisesta perjantai 7.1.2022

”PK-seudulla tuntuu olevan tosi ruuhkautunut koronaneuvonta ja olen joutunut etsimällä etsimään toimintaohjeita. Ehdin tehdä myös negatiivisia kotitestejä useamman ennen positiivista.

Positiivinen kotitestin tulos tuli eilen torstaina. Se oli oikeastaan helpotus, sillä perheestämme 3/5 oli siihen mennessä saanut virallisen positiivisen tuloksen.

Yritimme välttää lapsen ja minun sairastumista eristäytymällä, mutta selvästikään se ei auttanut ja sain koronan häneltä, joka oli kai saanut sen isältään, joka ehkä saanut sen tyyliin kauppareissulla.

Lapsella vuoti nenä todella runsaasti muutaman päivän ajan ja hänellä oli aivan hitusen lämpöä (tyyliin 37,1), mutta toivottavasti selvisi koronasta sillä. Minä sain positiivisen tuloksen vasta kolmannesta kotitestistä, tosin yhden tein jo näistä ennen altistumista.

Altistumisen jälkeen positiivinen kotitesti tuli 5. päivänä ja oireet alkoivat altistumisen jälkeen 2. päivänä aluksi hyvin lievinä.

Nyt, kun altistumisesta on 6 päivää, on minulla ollut vrk ajan kuumetta, joka sahailee 37,5 ja 38,5 välillä. Oireet alkoivat kallonpohjan päänsäryllä, nivelkipuina ja lopulta keuhkokipuna. Näistä päänsärky on hellittänyt ja myös nivelkipu lievittynyt. Keuhkoihin sattuu edelleen, jos liikun vähänkin.

Koronapuhelimeen jätin soittopyynnön maanantaina ja tiistaina (alunperin tahdoin neuvoja siitä, kannattako lasta edes yrittää eristää, kun oli altistunut jo lähemmäs 2 vuorokautta), mutta aika pahoin tuntuu olevan ruuhkautunut kun mitään ei ole kuulunut ja nyt on perjantai.

Virallisen PCR-testiajan sain itselle ja lapselle ensi maanantaiksi, vaikka varasin senkin jo viime tiistaina. Olen yrittänyt googlettaa, että miten tulisi toimia. Jos nyt oikein tulkitsin, niin koronaa sairastavan karanteeni kestää vähintään 10 päivää oireiden alkamisesta TAI kunnes oireet ovat helpottaneet. Eli 11. pvää oireiden alkamisesta en aio sykkiä yhtään minnekään, jos olen vielä kipeä.

Edelleen on arvoitus, kannattako sinne viralliseen testiin mennä, kun altistumisesta on siinä vaiheessa jo yli viikko. Monta muutakin kysymystä on, lähinnä lapseen ja 3. rokotteeseen liittyen. Toivottavasti ehtisivät palata neuvonnasta pian.”

Miten korona edistyy?

6 päivää altistumisesta

”Sain tehtyä ruokaa puolivalmisteista ensimmäisen kerran päiviin. Täällä siis  kolme päivää sitten positiivisena kotitestissä näkynyt korona ja karanteeni.

Altistumisen alusta nyt 6 päivää, huomenna tulee viikko. Kuumeilu on jo matalampaa, mutta sahailee edelleen normilämmön ja 38 välillä.

Tänään herätessä oli melkein terve olo, paitsi että nenä oli tukossa. Kunnes nousin ylös ja kävelin muutaman askeleen. Keuhkoissa fiilis vähäisessäkin rasituksessa siltä, että niitä olisi revitty sisältäpäin. Ja sisältövaroitus tässä kohti. Pää tuntuu siltä, kuin olisi täynnä räkää. Iltaa kohden päänsärky tuntuu vaan lisääntyvän. Toivottavasti ei ole jo sit poskiontelontulehduskin. Hajuaisti on toiminut mulla koko tän ajan.

Onpahan tauti. Eli ehkä vielä täyttä lepoa tämäkin päivä.

Muuten olo ihan siedettävä ja ok, särkylääkkeet auttaa, vähäisellä annostuksella. Tänään lauantaina sain myös Omaolon kautta keskiviikkona tehdyn oirearvion perusteella koronatestiajan 12.1. Mutta menen kyllä jo siihen 10.1. aikaan, jonka varasin jo alkuviikosta ja meni sekin 6 päivän päähän. Pitkät viiveet on nyt.

En edes osaa kuvitella, miten kamalat paineet terveydenhuoltohenkilöstöllä tällä hetkellä on. Voimia teille, tärkeää työtä tekeville.

Joo, kiviäkin kiinnostaa tää sairauskertomus. Mut tahdon, että tämä koko prosessi jää tänne muistiin.”

Koronakuulumiset ja kukkasia

7 päivää altistumisesta

”Hajuaisti lähti eilen.”

8 päivää altistumisesta

”Päivä 7 vai 8? Menen sekaisin laskuissa. Parempi olo jo *kop kop*. Ensimmäinen päivä 5 vuorokauteen, että ei ole herätessä kuumetta. Tuntuu muuten aika hyvältä, se. Keuhkoihin ei satu enää samalla tavalla ja hajuaistikin jo palasi.

Tänään käytiin virallisissa koronatesteissä. Ei voi kun ihailla siellä hoitohenkilökuntaa, joka edelleen painaa hommia tässä painajaispandemiassa. Joku järjestelmähärö oli heittänyt Pikkuihmisen ja mun alunperin peräkkäiset testiajat 6 tunnin päähän toisistaan, mutta ottivat silti molemmilta samalla näytteen. Säästi ihan sikana vaivaa minulta tällainen joustavuus.”

9 päivää altistumisesta

”Päivä ysi, kuume on bäk, tosin vaan vähän päälle 37. Lapsen kanssa puuhailu ja kodinhoitohommat varmaan nosti lämmön. Pitää taas lepäillä.”

10 päivää altistumisesta

”Päivä 10 ja 37,5 kuume on takas. Luojan kiitos mulla on alla kaksi rokotetta, kolmannen saaminen siirtyy nyt 2 kuukaudella, jos sitä edes annetaan. Selvinnee aikanaan. Voimia muillekin koronan kanssa kamppaileville. ?”

Koronapäiväkirja

11 päivää altistumisesta

”Päivä 11 altistumisesta. Kuume ei ole hellittänyt. Tänään korkeampi kuin eilen, nyt jo 38. Ei laske alle 37,5 edes särkylääkkeillä. Poskionteloissa tuntuu, samoin keuhkoissa. Otan nokkakannun tänään käyttöön, vaikka vihaan sitä. Salt Aroom-ilmankostutin käytössä, se on ihan hyvä vaihtoehto, muttei nyt tunnu tepsivän. Aamulla herätessä ei ollut kuumetta! Pitää varmaan mennä näyttämään poskionteloita lääkäriin. Blah.”

12 päivää altistumisesta

”Toivottavasti tällä kirjoituksella päätän myös koronapäiväkirjani. Nyt olen kolmatta päivää kuumeeton, hurraa! Eilen jo käytiin lapsen kanssa kirjastossa. Eipä olla käyty sitten… Koronan alun, pariin vuoteen. Ihan älytöntä.”

1,5 kk altistumisesta ja jälkitaudit alkavat hellittää

… vaan enpä todellakaan saanut päättää koronapäiväkirjaa siihen.

Koronan jälkeen tuntuu, etten ole ollut täysin terveenä ja normaaleissa voimissa puoleentoista kuukauteen. Oli väsymystä, keuhkokipua, ihan totaaliväsymystä ja viimeisenä 2 viikkoa kestänyt limainen yskä, joka tuli jostain syvältä keuhkoista. Välillä parempi, välillä huonompi. Vihdoin 2,5 viikon jälkeen se väistyi. Terveyskeskuksesta sanottiin, että ihan normia on, että yskä kestää parikin viikkoa. Hain sitten käsikauppayskänlääkettä apteekista ja sillä meni pahin ohi.

Tuntuu, että monta vaivaa iski päälle juuri koronan jälkeen. Ihme aivosumu, väsymys ja oudoin oire: hiustenlähtö!

Miten koronasta selviää?

Hiustenlähtö – eikä todellakaan mikään perusflunssa!

Multa lähti ainakin kolmasosa hiuksista jos ei jopa puolet. Edelleen niitä irtoaa aivan uskomattomia määriä aiempaan verrattuna ja olen miettinyt, että missä vaiheessa kaljuunnun. Multa lähti imetyksen yhteydessä hiuksia tosi paljon toiselta puolelta, tuli ihan sellaiset kaljut läikät. Ne on nyt kasvaneet umpeen, mutta nyt hiuksia lähtee tasaisesti joka puolelta. Olen kuullut, että muillakin samaa vaivaa. Toivottavasti hiustenlähtökin loppuisi pian! Muut oireet aikalailla väistyneet ja jaksan taas normaalisti asioita.

Korona ja jälkitaudit hiustenlähtöYli kaksi kuukautta altistumisesta

Takautuva koronakaranteenipäätös lapsen osalta tuli puolitoista kuukautta sen jälkeen, kun olimme parantuneet taidista. Hillitön ruuhka siis. Ja aikamoinen tauti. Ei todellakaan mikään perusflunssa. Mullakin oli alla 2 rokotusta, kolmatta en ehtinyt ihan saada. Toivottavasti nyt sitten on immuniteettiä ainakin vähäksi aikaa. Jotenkin tuntuu, että tämä tauti kyllä nyt kiertää ihan kaikki läpi. Saa nähdä, kiertääkö tulevina vuosina samalla tavalla kerran vuodessa hieman eri varianttina. Toivottavasti ei!

Meidän perheestä 5/5 sai taudin ja se tarttui todella helposti ja nopeasti. Tuntuu, että mitä nuorempi sairastaja oli, sitä helpommalla pääsi. Me aikuiset saatiin pahimmat oireet ja kuumeet. Meistä minulla oli pisimpään kuumetta, yhteensä melkein viikko meni kuumelukemissa, joihin en normaalisti pääse (= joudu).

_______________

Seuraa meidän elämää myös Instassa / Facebookissa tai lukaise edellinen postaus

2 kommenttia

  1. Viivi/ @viivus.ka kirjoitti:

    Tsemppiä teille ja toivottavasti parannutte pian koronasta!?

  2. Tyylimurun Tiina kirjoitti:

    Huh, onpahan tauti tosiaan! Kauhean paljon oireita tuli, toivotaan että ne kaikki menisivät lopulta ohitse. Uupumus ja hengästyminen hiustenlähdöstä puhumattakaan kamalia, arkeen niin paljon vaikuttavia juttuja :/ Haju- ja makuaisti lähipiirissäni olleet sitkeimmät oireet, eli kaikki haisee ja maistuu pahalle, tai sit ei millekään. Jospa se tauti kiertäisi nyt kaukaa, kun kerta sen sairastanut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *