Hae
Miia Suvi

Valurautapannun huolto

Miksi vaihtaa valuraiseen paistinpannuun? Miksi ei, sillä sen käyttö on ajan saatossa käsittämättömän edullista, terveellistä ja no, onhan se vielä tosi nättejäkin. Muutaman asian kun tietää, niin valurautaisen paistinpannun käyttö on megahelppoa. Nappaa tästä helpot ohjeet: valurautapannun huolto ja käyttö, ole hyvä!

Valurautapannun huolto

Ei enää muovijohdannaisilla pinnoitettuja paistinpannuja

En koskaan ole luottanut tefloniin tai silikoniin silloin, kun niitä käytetään kuuman kanssa. Tutkimuksia teflonista ja siitä mitä siitä liukenee ruokiin on tosi vaikeaa löytää, syystä koska pannujen myynnissä pyörivät miljardit vuosittain. Eniten huolettaa se, että vaikka kuinka pannuja pitäisi hyvin, niihin ilmestyy kohta naarmuja: pinta on rikkoutunut. Ja onko se siitä raavittu muovi sitten ruuassa? Missäpä muuallakaan. Mieluummin jätän nekin phalaatit syömättä.

Siispä, kun muutimme tänne uuteen asuntoon, päätin, ettei enää yhtään raavittavaa nonstick-pannua tänne. Tämä valurautapannu on Äidiltäni peritty ja toimii erinomaisesti edelleen.

Perintökalleus toimii yhä

Arvaatkos, minkä ikäinen pannu on? Minäkään en tiedä, mutta ainakin reilusti yli 40 vuotta. Ja sitä on käytetty jatkuvasti muutamaa varastointivuotta lukuunottamatta. Tästä on syöty sadat kastikkeet, sienet ja pihvit. Vetää nöyräksi, kun miettii, miten paljon aikaa sen kanssa on käytetty perheen ruokkimiseksi.

Pannun ikä on siinäkin mielessä uskomaton, jos sitä vertaa nykyisten, pinnoitettujen paistinpannujen elinkaaren pituuteen. Ainakaan meillä olleista pannuista ei uskalla syödä kuin korkeintaan muutaman vuoden, sitten niiden pinta alkaa olemaan naarmuinen tai kulunut.

Muutama niksi

Valurautaisen pannun käyttö on ihan helppoa, kun tietää muutaman jutun.

Valurautapannun huolto

?Pannulla on aina oltava rasvaa (itse käytän kotimaista rypsiöljyä) ennen kuin siihen laittaa ruokaa. Sen on myös oltava kunnolla kuuma, kun sihen laittaa ruokaa paistumaan.
?Jos jokin silti jämähtää pannuun, niin no panic: laita kärähtäneeseen kohtaan vähän vettä, anna hautua hetki ja irrota lastalla.

Ja vinkit pesuun ja huoltoon:
?Pidä pannu aina rasvattuna, kun sitä ei käytetä. Sipaise talouspaperilla paistinöljyä pestyn ja HUOM. kuivan pannun pintaan. Huuhtaise nämä varastorasvat pois ennen seuraavaa käyttöä.
?Tee pannulle silloin tällöin rasvapoltto (pannu käräytetään esim. tähän tarkoitukseen tehdyn erikoisrasvan kanssa uunissa, helppoa kuin heinänteko hmm tai muu asia, joka tulee sulle luonnostaan ?). Rasvapolttoon käytettävää silavaa saa tuubissa esim. isoista marketeista tai luultavasti myös mökin lähikaupasta, koska sama käsittely toimii kaikkeen valurautaan grilleistä patoihin ja pannuihin. Myös monet muut, jo kaapista sopivat öljyt tai voi sopivat, kurkkaa ohjeet täältä.
?Älä käytä pannun pesussa saippuaa äläkä varsinkaan tiskikonetta! ???
?Älä jätä pannua likoamaan pitkäksi ajaksi. Parhaiten ruuanjämät irtoavat, kun laitat vielä lämpimälle pannulle reilusti vettä ja hankaat tiskiharjalla kunnolla. Voit myös kiehauttaa hellalla ja harjata sitten.
?Jos oikein jaksat hifistellä, hanki pannulle oma tiskiharja. Pannusta irtoaa jonkin verran raudan väriä. Ja olisi hyvä, ettei tiskiharjassakaan olisi saippuajämiä.

Valurautaisen paistinpannun huolto

Vaatii siis vähän tietoa, mutta ei ole hyötyjen ja rahansäästön suhteen ollenkaan vaivalloista. Mieti, yksi pannu ja käyttöikää hyvin pidettynä lähes rajattomasti!

Rauta tekee nostaa hemoglobiinia

Erityisen hyvä juttu varsinkin meille naisille on, että pannusta liukenee ruokaan pieniä määriä rautaa. Itselle ainakin rautavalmisteista on tosi vaikea löytää vatsalle sopivaa, niin avot, tässä sitä tulee nautittua pieniä määriä siinä sivussa ilman ponnisteluja. Ja tämä oikeasti toimii: kävin juuri viisivuotistarkastuksen yhteydessä verikokeissa ja hemoglobiinini ei ole koskaan ollut parempi!

_______________

Seuraa Vuodenaitia myös Instassa tai Facebookissa tai lukaise edellinen postaus

Yksi kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *